kizilay_banner_728X090

Aum Shinrikyou kültü

1995 yılında Japonya'da gerçekleşen sarin gazı saldırısının zanlısı olan örgüt Aum Shinrikyo kimdir? Aum Shinrikyo nedir?
Bu haber 2020-07-18 12:12:12 eklenmiş ve 980 kez görüntülenmiştir.
https://www.adscientificindex.com/add-profile-correction-form/?ref=banner

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aum Şinrikyo (オウム真理教) 1984'te Shoko Asahara tarafından Tokyo'da kurulan kült örgüt. 2007'de Aleph ve Hikari no Wa olarak ikiye ayrıldı. 20 Mart 1995'te Tokyo metrosunda sarin gazıyla yaptıkları eylem 12 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Amerika Birleşik Devletleri[2]Kanada[3]RusyaKazakistan[4] ve Avrupa Birliği tarafından terörist örgüt ilan edildi.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Shoko Asahara tarafından 1984 yılında kurulmuştur. Başlıca hedefi ilk olarak Japonya'yı daha sonrasında ise dünyayı ele geçirmektir. Japon kanunlarınca 1989 yılında dini bir örgüt olarak tanınmıştır. Örgüt, 1990 parlamento seçimleri için kendi üyeleri arasından aday göstermiştir. Örgüt mensupları, dünyanın sonunun, ABD’nin Japonya ile girişeceği üçüncü dünya savaşı ile geleceğine inanmaktadır. Japon Hükûmeti, 1995 yılında örgütün dini grup kimliğine son vermiştir.

20 Mart 1995 tarihinde örgüt üyeleri Tokyo’nun çeşitli metro istasyonlarına aynı anda kimyasal sinir gazı olan sarin gazı yaymış, 12 kişinin ölümüne, 6.000’den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştur.[5] Grup, 1994’te Japonya’da meydana gelen diğer esrarengiz kimyasal kazalardan da sorumlu tutulmaktadır. Biyolojik maddeler kullanarak yaptığı terör saldırıları başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Örgütün kurucusu Shoko Asahara, Mayıs 1995'te Japon polisince tutuklanmıştır[6][7] ve idama mahkûm edilmistir.[8]

Kamuoyunun tepkilerine rağmen örgüt, 1997'den bu yana yeni üyeler edinmeye, ticari yatırımlar yapmaya ve mal edinmeye devam etmektedir. Grubun internette bir sayfası bulunmaktadır.

1999’da çıkarılan bir kanun, Japon Hükümetine ileride herhangi bir terörist saldırı düzenleme ihtimaline karşı örgütün polis gözetiminde tutulmasını sağlayacak yetkiyi vermiştir. Örgüt Ocak 2000’de, Fumihiro Joyu liderliğinde ismini Aleph olarak değiştirmiş ve kurucusunun şiddete dayalı öğretilerini reddettiğini deklare etmiştir.[2]

Örgütün 2005 Haziran ayında üye sayısının 1650 olduğu tahmin edilmektedir.[1] Örgütün Tokyo’da düzenlediği saldırı esnasında Japonya’da 9.000, dünyada ise 40.000 civarında mensubu olduğu iddia edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b [1]
  2. ^ a b Fletcher, Holly (19 Haziran 2012). "CFR Backgrounder: Aum Shinrikyo (archived)"Council on Foreign Relations.
  3. ^ "Order Recommending that Each Entity Listed as of 23 July 2004, in the Regulations Establishing a List of Entities Remain a Listed Entity" Archived Aralık 10, 2014 at the Wayback MachineCanada Gazette Part II, Vol. 138, No. 24
  4. ^ "East Turkistan Liberation Organization (ETLO)", Globalsecurity.org
  5. ^ Haruki Murakami, Alfred Birnbaum, Philip Gabriel, Underground Vintage International 2001.
  6. ^ Huffpost Society (12 Mayıs 2015). "What is the "universality"? we should have learned from Aum Shinrikyo case after 20 years"The Huffington Post (Japonca). 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016.
  7. ^ Koshimizu, Richard. "TOTAL INDEX PAGE of Aum Shinrikyo case" (Japonca). 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016.
  8. ^ "Execution of Aum founder likely postponed"asiaone News. The Yomiuri Shimbun/Asia News Network. 5 Haziran 2012. 18 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016.

Aum Shinrikyo Terör Örgütü: Kuruluşu, İdeolojisi ve Saldırıları

Japonya dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer almaktadır. Tarihinde çok farklı dinlere ev sahipliği yapmış olan Japon medeniyeti, farklı dönemlerde farklı dini inançları benimsemiştir. İmparatorluk dönemine bakacak olursak, Japonya’da da halkın dini, imparatorun dini olan Şintoizm’dir. Şintoizm temelini Japon mitolojisinden ve geleneklerinden almaktadır. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Japonya ve Japon halkı ana kıtadan gelen dinlerin akımına uğramıştır. Yabancı din akımları temelde Hinduizm, Budizm ve Şamanizm’dir ve bu dinler “Yeni Dinler” (shinshukyo) olarak adlandırılmıştır[1]. Yeni dinler özellikle toplumun mali gücü daha az olan ve alt ile orta gelir grubuna dâhil olan Japonlar tarafından benimsenmişlerdir. İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nin Japonya’yı işgal etmesi ve imparatorluğa son verirken, imparatorluk resmi dinini de yasaklaması dini örgütlenmelerin farklı şekillerde organize olmasına neden olmuştur. Ortaya çıkan yeni dini örgütlenmelere “Yeni Yeni Dinler” (Shinshinshūkyō) adı takılmış ve bu örgütler toplumun üst gelir seviyesine sahip, zengin insanları kendilerine çekmiştir. Örgütler aynı zamanda eğitimli bireyleri kendi yapılanmaları içerisine almıştır. Aum Shinrikyo’da bu örgütlenmeler içerişinde yerini almıştır. Japon halkının büyük bir bölümü, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Budizm dinini kabul etmiş fakat geleneklerinden gelen bazı dini düşünceleri korunarak gelecek yıllarda da korunmaya devam etmiştir.

devamı: https://www.stratejikortak.com/2020/07/shoko-asahara-aum-shinrikyo-orgutu.html 

 

 
 
 
ETİKETLER :
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer KÜLT haberleri
ÇOK OKUNANLAR
SON YORUMLANANLAR
Arşiv Arama
- -