Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu veya Sağlık Yüksekokulları veya adları farklı da olsa benzerleri aslında bir çok yönü tiyatroda şimdilik girişten sonra sadece staj kısmından bahsedelim.
Nasıl açılıyor nereye açılıyor? Kriterleri nedir? "Üniversitelere bağlı Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Afiliye Hastaneler, Devlet Hastaneleri, Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı sağlık birimleri ve özel eğitim merkezleriyle gerekli protokoller yapılarak uygulama ve staj olanakları sağlanmalıdır" denilmekle birlikte olay tam bir trajediye dönüşmüş durumdadır. Hocası, Mekanı ve staj yeri olmayan yüzlerce bölüme izin verilmekte ve buranın öğrencileri staj için kapı kapı dolaştırılarak travmatize edilmektedir. Staj yeri olmayan, kapasitesine göre öğrencilerine staj yerini şekilde gösteremeyen kurumlara eğitim izini vermek aymazlıktır. Staj yerini ayarlamak bu tür okulların görevi olmalıdır. Öğrenciler kurum kurum dolaştırılarak travmatize edilmemelidir. Ayrıca staj yaptırılacak yerin alabileceği stajyer kapasitesi dikkate alınmalıdır..
da eğitimleri:
Örnek, bir kurum var ismi lazım değil her konuda vik vik konuşuyorlar ama Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna kendi öğretim üyelerini sokamıyor, öğrencilerine kendi kurumunda staj yaptıramıyorlar
Nereye ne açıyorsunuz farkında mısınız? İnsaf dışı bir kaç somut örnek vermek mümkün ama hastane olmayan yere Sağlık İdaresi bölümünden tutunda neler neler!!!
Eski kriterler:
yeni kriterler:
Yükseköğretim Kurulu tarafından sağlık, sağlıkla ilgili veya ilişkili programlarda eğitim ve öğretime başlanması ve sürdürülmesi için asgari koşullar ve genel ilkeler yenilendi.
Sağlık bilimlerine yönelik fakülte ve yüksekokullar altında yeni program açma aşamasında, eğitim ve öğretimin sürdürülmesinde asgari öğretim elemanı, asgari laboratuvar ve uygulama alanı koşulları, programın açılmasını takip eden üçüncü yılın sonunda olması beklenen asgari öğretim elemanı sayısı ile laboratuvar ve uygulama alanları aşağıda belirtilmiştir.
Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi, Dil ve Konuşma Terapisi, Ebelik, Ergoterapi, Fizyoterapi ve rehabilitasyon, Hemşirelik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık Yönetimi, Gerontoloji, Odyoloji, Ortez-Protez, Perfüzyon, Sosyal Hizmet, Acil Yardım ve Afet Yönetimi olarak yer aldı.
Asgari ölçütler 60 öğrenciye kadar olan kontenjanlar için belirlenmiştir.
Derslikler, okuma salonları, kütüphane, laboratuvarlar ve yemekhane gibi fiziki mekânlar öğrenci sayısına göre planlanmalıdır. Fiziki mekânlar, büyüklüğüne göre uygun aydınlatma, havalandırma, ses ve görüntü sistemlerine sahip olmalıdır.
Kütüphanede her bir program için ilgili alanlarda basılı yayınlar ve ders kitapları bulunmalıdır. Her bir ders ile ilgili "Kaynak (Text-Book)" kitaplarının son baskılarından en az 10’ar tane, ayrıca online erişime açık elektronik veri tabanları olmalıdır.
Öğrenciler için gerekli spor tesisleri ve sosyal olanaklar ayrıca konferans salonları sağlanmalıdır. Öğrenci kulüpleri ve sosyal çalışmalara destek verilmeli, bunlar için uygun alanlar gösterilebilmelidir.
Eğitim programları, “Türkiye Yeterlikler Çerçevesi” (TYÇ) ile ilgili alanda “Çekirdek Eğitim Programının (ÇEP) bulunması halinde bunu da kapsayacak şekilde düzenlenmeli; öğrenci alımından önce ders bilgi paketlerinin hazırlanmış ve her bir dersin AKTS karşılıklarının belirlenmiş olması gerekir.
İngilizce ve Türkçe Programların her biri için asgari öğretim üyesi sayısı ayrı ayrı hesaplanmalıdır.
Bir fakültedeki temel eğitim laboratuvarları öğrenci sayısına göre gerekli malzemeleri barındırmak suretiyle programlarda ortak kullanılabilir.
Kaynak: Sağlık Alanları Lisans Programları Asgari Ölçütleri Yenilendi