Hastane Verimlilik Yerinde Değerlendirme Rehberi
Sağlık hizmetinin kalite ve verimliliğinin artırılması, sürekliliğinin sağlanması, sağlık hizmeti
sunumundan duyulan memnuniyetin üst düzeye çıkarılması ve etkin sağlık yönetimi için
kaynak kullanımının ve hizmet sunumunun etkinlik ve verimliliğinin değerlendirilmesi esastır.
Bu maksatla, sağlık tesislerinin etkinlik ve verimliliğini ölçmek, problemleri kaynağında tespit edip,
çözüme kavuşturmak ve verimli hizmet sunumunu gerçekleştirmek amacıyla sağlık tesisleri içinde
bulunduğu şartlarda; sahip olduğu donanım, hizmet verdiği bina ve cihaz parkı gibi çalışma koşullarını
etkileyen tüm etkenler, hizmet süreçleri ve sunulan hizmetin verimliliği, etkinliği ve kalitesini proaktif ve
daha etkin değerlendirmek amacıyla çok sayıda yeni soru ve unsur eklenmiştir.
Gözlemciler tarafından sistemli ve objektif bir değerlendirme gerçekleştirilmesinde yol göstermesi için
hazırlanan Verimlilik Yerinde Değerlendirme Rehberi, sağlık tesislerimizin verimlilik ve kalite alanında
yaptığı çalışmalar için de kılavuz niteliği taşımaktadır. Verimlilik Yerinde Değerlendirme Rehberinde bulunan
her soru, hasta ve hasta yakınlarının, çalışanların gereksinim ve beklentileri, yürürlükteki mevzuat ve
Uluslararası kalite ve akreditasyon kaynakları göz önüne alınarak hazırlanmış olan
Hastane Verimlilik Yerinde Değerlendirme Rehberi aşağıda hikayesini anlattığımız
konuların düzenlemiş şeklidir. Sunulan ilk versiyon düzenlemeden sonra katkı ve eleştirilerle
daha verimli hale getirilecektir.
Sağlık Yönetimi Derslerine Giriş- Çıkış vs vs
İnternetten açık kaynaklarda Sağlık sistemleri ile ilgili çok büyük çözüm önerilerine
ulaşılabilmektedir. Herkes uzun uzun sistem sihirli bir dokunuşla nasıl düzeliri ve
ah bir yetki verilse neler yapacağını anlatmakta, etkileyici CV 'ler havada uçuşmaktadır.
Onlarca kitap, kitap yazarı, yüzlerce çok önemli olduğu düşünülen makaleye erişim
sağlanabilir... Onlarca kongrezyum / sempozyum vs düzenlenmektedir.
Dispanseri yönetme başarısı gösterdiğine dair kanıt olmayan çok sayıda yazarın Kamu özel ortaklığı
modelindeki şehir hastanesi nasıl yönetilir de dahil tüm unsurlarıyla sağlık idaresine dair kitapları vardır.
Sağlık kurumlarını kim yönetmelidir? Hekim mi yoksa
Sağlık İdaresi/Yönetimi/ kökenliler mi yönetirse daha iyi
yönetir gibi bir soruya hiç bulaşmadan büyük kaotik bir
kamu hastanesi tecrübesinden yola çıkarak bazı basit
öneriler getireceğiz.
Burada sunacağımız öneriler büyük bir kamu hastanesinde denenmiş, pratik faydası açıkça görülmüş uygulamalar olup
tabiki her hastanenin/kurumun kendi özellikleri/rengi/aurası olduğundan bazı yerler için, farklı türdeki kurumlar için
gereksiz, basit ve hatta komik bile kalırken bazı yerler için de düzeltici ve önleyici bir faaliyet olarak önemli olabilir...
Öneriler belli bir önem sırası içermemektedir. Genellikle basit görülür ve herkes zaten yapıyordur zannedilir oysa bu
konuya bir kez bile bakılmamıştır veya en son 3 yıl önce bakılmıştır... Şiirdeki gibi: "Zaman ne de çabuk geçiyor Mona?"
Saat on ikidir, Yani idareciliğe başlayalı kaç yıl olmuştur..
Burada yazılanlar o kadar basittir ki o anlı şanlı kitaplarda yer almaz... Basit konulara değilde sihirli ve kompleks konulara girenler, konuşanlar, anlatanlanlar
komplekslidir. Bunlardan usually or always, bir cacık olmaz. Çünkü cacık için salatalık yeterli veya fazladır ama bu kadar salatalığa yoğurt yetmez, su yetmez.
DERS 1- Anlatılacak olan rapor bir kuruma adım atıldığında ilk incelenmesi gereken önemdeki raporlardandır. Kurumdaki kesilmemiş (kesilmiş değil kesilmemiş) faturaların son bir bir yıl içindeki bölüm/branşlara göre ay ay istatistiğini incelemenin, trendi görmenin kurumda bir çok alandaki işleyişin gerçek durumunu tespit edip çözüm oluşturmada faydası vardır.
Faydaları:
- Kalite kriterleri arasında olmamasına rağmen o kurumun yönetilme kalitesini gösteren raporlardan biridir.
- Bilgi işlem sisteminden tutun faturaya, klinik ve klinik sekreteryasından gelir takibe kadar birçok alanın işleyişini gösterir.
DERS 2- Kurumdaki tüm nöbet/icap ücreti, ek ödeme ve fazla mesai gibi mali ödemeleri mümkün olduğunca maaş günü ile aynı güne denk getirip birlikte yatırmaya çalışmanın çok sayıda faydası vardır.
Faydaları:
DERS 3- Kurumdaki tüm Kan alma, EKG ve Röntgen gibi polikliniğe hizmet veren yan birimlerin başlangıç saatini kontrol edip örneğin polikliniğin 08.30 da başladığı yerde bir kişinin yerine ve ihtiyaca göre 07.30, 08.00 veya 08.15 gibi daha önce başlatılmasını sağlamak EN YOĞUN SAATTEKİ yığılmayı/kalabalığı azaltmaya büyük katkı sağlayacaktır. Mümkünse bir kişi erken gelip erken gidecektir.
Faydaları:
DERS 4- Öneri 3 teki gibi idarecilerden biri de diğer idarecilerden bir süre önce gelip hastanenin yoğun alanlarını bir görmelidir.
Faydaları:
DERS 5- Kurumdaki idareci mutlaka mesai saati sonrası veya daha iyisi hafta sonu insan trafiğinin az olduğu saatlerde birimlerdeki tüm odalara hızlıca da olsa girip çıkmış/ görmüş olmalıdır.
Faydaları:
DERS 6- Kurumdaki kesilmemiş (kesilmiş değil kesilmemiş) yatan hasta faturalarının bölüm/branşlara sayısını incelemenin, bir çok alandaki sorunu tespit edip çözüm oluşturmada faydası vardır.
Sorun yoksa? Daha iyi ya...
Faydaları:
DERS 7- Tüm kayıt defterleri manuelden otomasyona geçiriniz.
Faydaları:
DERS 8 Tüm randevuları otomasyon sisteminden veriniz. Kayıt altında olup görmediğiniz ve takip etmediğiniz randevu sürelerinde minimum çakışma ve minimum
hasta almaya endeksli yapı olduğunu, kişinin veya bölümün kendine özel "federal" sistem kurduğunu göreceksiniz
Faydaları:
DERS 9- Tüm randevularla ilgili hastalara SMS mesaj sistemi kurunuz.
Faydaları:
DERS 10- Tüm patoloji tetkik sürelerini tanımlayıp süre aşımlarında önce ilgili doktor sonra ilgili klinik idarecisine uyarı mesajı tanımlayınız.
Faydaları:
DERS 11- Tüm radyoloji tetkik sürelerini tanımlayıp süre aşımlarında önce ilgili doktor sonra ilgili klinik idarecisine uyarı mesajı tanımlayınız.
Faydaları:
DERS 12- Tüm poliklinik başlangıç sürelerini ilk hasta kabul üzerinden tanımlayıp süre aşımlarında önce ilgili doktor sonra ilgili klinik idarecisine, sonra iligli başhekim yardımcısına uyarı mesajı tanımlayınız.
Faydaları:
DERS 13- Tüm konsultasyon sürelerini tanımlayıp mesaj ile davet ediniz ve süre aşımlarında önce ilgili doktor sonra ilgili klinik idarecisine, sonra ilgili başhekim yardımcısına uyarı mesajı tanımlayınız.
Faydaları:
DERS 14- Tüm ilaç, sarf vs ilaç ve malzeme minimum maksimum seviyelerini tanımlayıp eşik aşımlarında önce ilgili depocu/eczacı sonra ilgili idarecisine, sonra ilgili başhekim yardımcısına uyarı mesajı tanımlayınız.
Faydaları:
DERS 15- Yoğun bakım ve psikiyatri hariç tüm yatan hastalara ilgili servisine göre içeriğe sahip 30 dk. sonra ulaşacak şekilde kuralalrı hatırlatan mesaj atınız.
Faydaları:
DERS 16- İşler nasıl sorusuna "Bana iletilen bir sorun yok diye" cevap veren alt idarecinizin üzerini çizin ve kısa bir süre sonra orada patlama tarzı bir sorun çıkacağını bekleyin. Bkz. Her yer
Faydaları:
DERS 17- Tüm personele doğum günleri başta olmak üzere branşına/alanına ve özelliğine göre içeriğe sahip özel gün mesajı atınız.
Faydaları:
DERS 18- Tüm personelin anne baba ve çocuklarının hastalığında mümkünse özel odada tedavi olmasını sağlamaya çalışınız..
Faydaları:
DERS 19- Özellikle sabah saatlerinde olmak üzere idari personeli idareci arkadaşlarla birlikte yerinde ziyaret etmeye çalışınız..
Faydaları:
DERS 20- Özellikle öğleden sonraları olmak üzere tıbbi birimler personelini idareci arkadaşlarla birlikte yerinde/biriminde ziyaret etmeye çalışınız..
Faydaları:
DERS 21- Değişik birimlerde çalışan gurupları (örneğin kan alma hemşireleri, servis sekreterleri vd) makam odasında kabul ediniz ve belli aralıklarla bunu sürdürünüz...
Faydaları:
DERS 22- Birinci derece yakını vefat eden tüm personeli ziyarte ediniz, en azından arayınız...
Faydaları:
DERS 23- Tüm servis sorumlu hemşireleri ile makam odasında değerlendirme toplantısı yapınız ve belli aralıklarla bunu sürdürünüz...
Faydaları:
DERS 24- Kurumda herkes mutlu ise kurumun iyi yönetildiği anlamı çıkabileceği gibi tam tersi denetleme iyi yapılmadığı için herkesin kendi sistemini rahatça sürdürdüğü anlamı da çıkabilir, bakmak lazım..
Faydaları:
DERS 25- Kurumda herkesi mutlu etmek mümkün değildir onun için işin doğrusu neyse onu yapmak gerekir. Örneğin % 99 mutlu olan kişi, bazı durumlarda % 1' i de alamazsa birden % 99 ' u yok sayabilir ki sık görülen bir durumdur.
Faydaları:
DERS 26- Ortopedi, Beyin Cerrahi, Kardiyoloj, Kalp-Damar Cerrahi kliniklerden hiçbir sorun gelmiyorsa bilin ki sistem vardır ve gayet güzel işliyordur, siz de uyuyorsunuzdur... Sizi uyandırmayalım..
DERS 27- Son 60, 90 ve 120 gün Hareketsiz yani kullanılmayan ilaç ve sarf malzemelerini inceleyiniz. Eksik yapıldığına veya hiç yapılmadığına veya yapılır gibi yapıldığına dair çok tiyatro göreceksiniz.
DERS 28- Miadı geçmiş, miadı yaklaşan malzeme ve ilaçları inceleyiniz. Eksik yapıldığına veya hiç yapılmadığına veya yapılır gibi yapıldığına dair çok tiyatro göreceksiniz.
DERS 29- Tıbbi cihazların kayıt ve zimmetlerini inceleyiniz. Eksik yapıldığına veya hiç yapılmadığına veya yapılır gibi yapıldığına dair çok tiyatro göreceksiniz.
DERS 30- HEK'e ayrılan Tıbbi cihazların kayıtlarını inceleyiniz. Eksik yapıldığına veya hiç yapılmadığına veya yapılır gibi yapıldığına dair çok tiyatro göreceksiniz.
DERS 31- Atıl tıbbi cihazların kayıtlarını inceleyiniz. Eksik yapıldığına veya hiç yapılmadığına veya yapılır gibi yapıldığına dair çok tiyatro göreceksiniz.
DERS 32- Tıbbi cihazların sayısı ve çekim/işlem sayısı yani verimliliğini inceleyiniz. Eksik yapıldığına veya hiç yapılmadığına veya yapılır gibi yapıldığına dair çok tiyatro göreceksiniz.
devamı fırsat buldukça eklenecektir...
https://www.researchgate.net/publication/331231642_Hastane_Verimlilik_Yerinde_Degerlendirme_Rehberi