kizilay_banner_728X090

Akademik hayattaki bazı sık görülen sorunlar ve sorular

Giriş, gelişme sonuç..
Bu haber 2015-06-24 13:02:18 eklenmiş ve 3439 kez görüntülenmiştir.
https://www.adscientificindex.com/add-profile-correction-form/?ref=banner

Akademik hayattaki bazı sorunlar ve sorulara giriş, gelişme sonuç... denemesine giriş yazıları

A- YAYIN KONULARI

B- AKADEMİK İLAN KONULARI

C- DOÇENTLİK KONULARI

D- PROFESÖRLÜK KONULARI

E- DEKANLIK KONULARI

F- REKTÖRLÜK KONULARI

G- YÖK KONULARI

 

A- YAYIN KONULARI

Bilimsel yayınlarda son dönemde abartılı işleri daha sık görür olduk. Ne gibi?

Sizce vaka takdimi (olgu sunumu, case report) türü yayınlarda kaç isim normaldir?

Üç-beş isim, nadiren hadi en fazla olsun 7-8 isim... Çeşitli nedenlerle 10, 11, 12, 13, 14, 15 isimli yayınlar gördüm, görüyorum bu hızla giderse 20 isimli olgu sunumu bana şaşırtıcı gelmeyecek...

Sizce sıradan "16 ratlık bir deneysel çalışmada" kaç isim normaldir?

 Hadi en fazla olsun 7-8 isim... Çeşitli nedenlerle 14, 15 isimli yayınlar gördüm, görüyorum bu hızla giderse 20 isimli "16 ratlık bir deneysel çalışma" bana şaşırtıcı gelmeyecek...

Peki bu tür yayınlarda konuyla hiç alakasız bölümlerden kişilerin olması makul müdür?

Tabi ki değildir. Örneğin "over iskemi/reperfüzyon hasarı modeli deneysel çalışmada" uç bir örnek olması bakımından bir FTR uzmanının ne katkısı olabilir? 

Sizce sıradan bir " A hastalığında şu biyokimyasal parametrenin durumu nasıldır türü" 30 civarı hastadan oluşan çalışmada kaç isim normaldir?

 Hadi en fazla olsun 7-8 isim... Çeşitli nedenlerle  14, 15 isimli yayınlar gördüm, görüyorum bu hızla giderse 20 isimli böyle bir çalışma bana şaşırtıcı gelmeyecek...

Peki bu tür yayınlarda aynı apartmanda oturduğunuz veya  aynı locaya mensup olduğunuz veya aynı yerde ihtisas yaptığınız veya aynı partiye oy verdiğiniz veya aynı külte mensup olduğunuz ama yayından haberi bile olmayan hiç alakasız kişilerin, olması makul müdür?

Tabi ki değildir. Ama patlama tarzında böyle durumlar var.

Tahmininize göre bir vaka takdiminde 7-8'den fazla isim varsa BİLİMSEL ŞARLATANLIK ihtimali yüzde kaçtır?

% 95'tir.

Tahmininize göre sıradan "16 ratlık bir deneysel çalışmada" 7-8'den fazla isim varsa BİLİMSEL ŞARLATANLIK ihtimali yüzde kaçtır?

% 98'tir.

Tahmininize göre  sıradan bir " A hastalığında şu biyokimyasal parametrenin durumu nasıldır türü"  30 civarı hastadan oluşan çalışmada 7-8'den fazla isim varsa BİLİMSEL ŞARLATANLIK ihtimali yüzde kaçtır?

%99'dur.

Tahmininize göre sıradan "bir deneysel çalışmada" 10'dan fazla isim var ve çok sayıda farklı kurum ismi varsa BİLİMSEL ŞARLATANLIK ihtimali yüzde kaçtır?

%99,1'dir.

Tahmininize göre  sıradan bir " A hastalığında şu biyokimyasal parametrenin durumu nasıldır türü"  30 civarı hastadan oluşan çalışmada 10'dan fazla isim var ve çok sayıda farklı kurum ismi varsa BİLİMSEL ŞARLATANLIK ihtimali yüzde kaçtır?

% 99,5'tir.

Tahmininize göre bu 15-20 isimli yayın sahipleri maddi destek başvurusunda bulunma oranı yüzde kaçtır?

% 99,9'dur. Sektirmeden bunun maddi desteğini almak için başvurulması gereken kurum içi kurum dışı teşvik veren neresi varsa oraya da başvurulmaktadır..

Tahmininize göre bir kişinin daha önce bir hiçbir gayreti yokken birden bire 1 yılda veya 2 yılda jet gibi onlarca yurtdışı yayını olmuş ve doçentliğe başvuru şartlarını hızla sağlamışsa BİLİMSEL ŞARLATANLIK ihtimali yüzde kaçtır?

% 99,91'dir. Yanlış anlaşılmasın % 91 değil % 99,91..

 

Jet gibi yükselince ne oluyor?

Halkına bomba atarak hizmet eden F-16 pilotu oluyor.

Akademik hayattaki yayın kısmındaki konular şimdilik bu kadar....

----------------------------------------------------------

B- AKADEMİK İLAN KONULARI

Üniversiteler bölümlerine belli kriterleri karşılamak kaydıyla istediği akademik elemanı sözleşmeli ve belli süreliğine atanmak koşuluyla alabilmeli ve kuralları belli şekilde sözleşmesini bitirebilmelidir. 

Böyle bir düzenlemeden sonra kurumların istediği elemanı alabilmek için yaptığı "İLAN, KRİTER" tiyatrolarına son verilmelidir.

Örnek: "Halk otobüsü şoförlerinin sigara içmeleri durumları ve bağımlılığı konusunda çalışma yapmış olanlar" yardımcı doçent kadrosuna başvurabilecek. 

Peki başka biri aynı çalışmayı belediye otobüs şöförlerinde yaptıysa başvurabilir mi? Sonuçta tamamen aynı koşuldaki bir çalışma..

Başka bir örnek: http://ilan.memurlar.net/ilan/34844/

bir adaydan istenen özellik:  "bu konuda uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış makalesi olmak"

diğer bir adaydan istenen özellik:..."konusunda yayınları olmak."

diğer bir adaydan istenen özellik:.. "yayınlanmış çalışmaları olmak."

diğer bir adaydan istenen özellik:. "uluslararası taranan bilimsel dergi yayınlarına sahip olmak."

diğer bir adaydan istenen özellik:. "konusunda çalışmaları ve yayınları olmak"

bu kurum bu tiyatroyu oynamak zorunda bırakılmamalı doğrudan istediği kişileri alabilmelidir.

- Bu konuda başka bir tiyatroda hekim haklarına çok duyarlı (!) bağzı tabip odalarının İSTEMEDİĞİ kadrolardaki KRİTER tiyatrosuna iptal dava açması, aynı mantalitedeki kendi zihniyetine uygun uygulamaları ise görmemesidir.

 

https://www.medimagazin.com.tr/var/www/html/mbeta/guncel/genel/tr-gazi-universitesi-akademik-personel-alimi-icin-100-kisilik-ilan-yayimladi-11-681-81614.html

Neden bazılarında ÜDS 80 şartı varken bazılarında yok?

veya neden biyofizikte ingilizce ders vermiş olma şartı 1 yılken göğüs hastalıklarında en az 3 yıl?

veya neden farmakoloji ve biyokimyada hiç ingilizce şartı yok?

dediğim gibi tiyatro..

------------------------------------------------------------

C- DOÇENTLİK KONULARI

Kişi doçentlik sınavına giriyor ve bölümünden hiç kimsenin haberi yok. Jüri de büyük bir rastlantı eseri başvuran kişinin hocası, kocası, hizmetinde bulunduğu locasından oluşuyor ve aday jüriden sınava girip tek seferde doçentlik veriliyorsa; Bu kişi doçent olduğunda gerçekten bu durumun normal olma ihtimali yüzde kaçtır?

Sıfırdır.

Kişi doçentlik sınavına giriyor. Örneğin 10 yıllık uzman yayınlarının tamamı başvuru öncesi son 1-2 yıl içinde ise ​bu durumun normal olma ihtimali yüzde kaçtır?

% 1'dir.

Kişi doçentlik sınavına giriyor. Örneğin yan dal asistanlığını yeni bitirmiş. Yayınlarının tamamı son 1-2 yıl içinde ise ​bu durumun normal olma ihtimali yüzde kaçtır?

Olay apopitozisin ("programlı hücre ölümü") tersidir. Yani programlı malign hücre çoğalması tablosudur. Normal olma ihtimali % 10'dur.

Uzman bir bayan iki yıl veya daha uzun süredir kurumda yok.. Doğum izni veya başka bir nedenle yok ve evinde örneğin 2 yıldır çocuk bakıyor.. Bu zaman diliminde hiç bir akademik faaliyeti yok ve çalıştığı kuruma bir kez bile uğramamış iken, yayın sayısı sürekli artıyor ve doğum izninden döndüğü gün kuruma Doçentlik belgesini  sunduğunda bunun normal bir durum olma ihtimali yüzde kaçtır?

Normal bir durum olma ihtimali %1, başka bir deyişle normal bir durum olmama ihtimali % 99'dur. Kişisel gözlemime göre örnekteki kişi "LCW tarzı giyiniyor, hiç makyaj yapmıyorsa" normal bir durum olmama ihtimali % 99.5'e çıkar. Bir de Louis Vuitton tarzı giyim var. butarzı kullananlar azınlıkta olup bir kısmı LCW tarzından Louis Vuitton tarzına geçerken çok küçük bir kısmı başatn itibaren Louis Vuitton tarzı giyimi tercih eder.

Akademik hayattaki doçentlik konuları şimdilik bu kadar....

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

D- PROFESÖRLÜK KONULARI

E- DEKANLIK KONULARI

F- REKTÖRLÜK KONULARI

 

-----------------------------------------------------------------------

Bu sayfadaki tüm konular yazar tarafından yapıldıysa onun içinde geçerlidir.

bu taslak yazı dönem dönem genişleyecektir... önerilerinizle yazımızı genişletebiliriz

ETİKETLER :
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer AKADEMİ haberleri
ÇOK OKUNANLAR
SON YORUMLANANLAR
Arşiv Arama
- -